Buraczki w marynacie z cytryną - przepis na zimę

Przepis na buraczki w marynacie z cytryną to doskonałe danie na zimowe wieczory. Soczyste i aromatyczne buraczki są marynowane w mieszance z octu, cukru, soli, cytryny i przypraw, co nadaje im wyjątkowego smaku i chrupkości. Idealne jako dodatek do dań mięsnych czy kanapek, a także jako zdrowa przekąska. Można je przechowywać w słoikach i cieszyć się nimi przez długi czas.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować 3 kg buraków (młode i nieduże buraczki gotować około 25 minut).
  2. Gdy buraki będą gotowe, obrać je i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  3. Dodać do zetrzonych buraków 1 łyżkę soli kamiennej, pół szklanki cukru i pół szklanki octu
  4. Przełożyć przygotowane buraczki do słoików (przygotowanych i umytych) o pojemności 520 ml, dociskając je łyżką, aby nie było wolnych miejsc.
  5. Pozostawić trochę wolnej przestrzeni na górze słoików, ze względu na puszczenie soków podczas pasteryzacji.
  6. Dokręcić nakrętki na słoikach i przygotować do pasteryzacji.
  7. W duży garnek włożyć ściereczkę bawełnianą, wlać zimną wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotować.
  8. Gotować słoiki z buraczkami przez 20 minut.
  9. Po upływie czasu, wyjąć słoiki z garnka i pozostawić do ostygnięcia na gruby ręcznik.
  10. Po ostygnięciu przenieść słoiki do piwnicy i przechowywać.
  11. Przepis jest sprawdzony i wykorzystywany przez autorkę, można go modyfikować wedle uznania i własnego smaku.
Buraczki w marynacie z cytryną - przepis na zimę

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Buraczki w marynacie z cytryną - przepis na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up