Buraczki w marynacie z cytryną - przepis na zimę
Przepis na buraczki w marynacie z cytryną to doskonałe danie na zimowe wieczory. Soczyste i aromatyczne buraczki są marynowane w mieszance z octu, cukru, soli, cytryny i przypraw, co nadaje im wyjątkowego smaku i chrupkości. Idealne jako dodatek do dań mięsnych czy kanapek, a także jako zdrowa przekąska. Można je przechowywać w słoikach i cieszyć się nimi przez długi czas.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować 3 kg buraków (młode i nieduże buraczki gotować około 25 minut).
- Gdy buraki będą gotowe, obrać je i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Dodać do zetrzonych buraków 1 łyżkę soli kamiennej, pół szklanki cukru i pół szklanki octu
- Przełożyć przygotowane buraczki do słoików (przygotowanych i umytych) o pojemności 520 ml, dociskając je łyżką, aby nie było wolnych miejsc.
- Pozostawić trochę wolnej przestrzeni na górze słoików, ze względu na puszczenie soków podczas pasteryzacji.
- Dokręcić nakrętki na słoikach i przygotować do pasteryzacji.
- W duży garnek włożyć ściereczkę bawełnianą, wlać zimną wodę do 3/4 wysokości słoików i zagotować.
- Gotować słoiki z buraczkami przez 20 minut.
- Po upływie czasu, wyjąć słoiki z garnka i pozostawić do ostygnięcia na gruby ręcznik.
- Po ostygnięciu przenieść słoiki do piwnicy i przechowywać.
- Przepis jest sprawdzony i wykorzystywany przez autorkę, można go modyfikować wedle uznania i własnego smaku.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Buraczki w marynacie z cytryną - przepis na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również