Barszcz biały na zakwasie z butelki
Barszcz biały na zakwasie z butelki to tradycyjna polska zupa, która charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste - wystarczy wymieszać zakwas z butelki z bulionem, gotować na wolnym ogniu, dodać podsmażoną cebulę i marchewkę, a następnie doprawić solą, pieprzem i odrobiną octu. Barszcz biały świetnie sprawdzi się jako lekka i sycąca zupa na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wywar:
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Dodaj kiełbasę wędzoną, warzywa, wcześniej przypieczone, oraz suszone grzyby.
- Dodaj ziele i liść laurowy.
- Gotuj przez 20-25 minut.
- Wyjmij kiełbasę i warzywa, pozostaw przyprawy.
- Przygotuj zakwas z kiszonej kapusty:
- W miseczce wymieszaj mąkę pszenną z czosnkiem.
- Zalej sok z kiszonej kapusty.
- Pozostaw w ciepłym miejscu do fermentacji przez dzień, dwa lub tydzień.
- Po fermentacji zakwasu, odcedź wywar i dodaj zakwas do wywaru.
- Dodaj mąkę i część wywaru do zakwasu, wymieszaj i dodaj do zupy.
- Dodaj do zupy także kwaśną śmietankę z octem spirytusowym i chrzanem.
- Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, dodaj kiełbasę i majeranek.
- Dodaj odrobinę cukru dla lekkiej słodyczy to ważne nawet w kwaśnych zupach.
- Podawaj zupę na stół wielkanocny i delektuj się jej kwaśnym smakiem.
- Pamiętaj, aby dostosować proporcje składników do swoich osobistych upodobań smakowych i liczby gości, dla których przygotowujesz danie.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Barszcz biały na zakwasie z butelki, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również