Babka cytrynowa bardzo wilgotna mniam

Babka cytrynowa to pyszne i wilgotne ciasto, które zachwyca intensywnym aromatem cytryny. Przepis na to ciasto jest prosty i szybki do przygotowania, a jego delikatna konsystencja sprawia, że doskonale nadaje się na deser czy słodkie śniadanie. Idealna propozycja dla miłośników cytrynowego smaku!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Natłuść dwie formy o średnicy 8 cali i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
  3. W misce wymieszać 240 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej, 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  4. W dużej misce zmiksować 177 g masła, 60 g oleju roślinnego, 300 g cukru, 3 łyżki startej skórki z cytryny, aż masa będzie lekka i puszysta.
  5. Dodawać pojedynczo 4 duże jajka, miksując dobrze po dodaniu każdego.
  6. Wlać 90 g mleka, 115 g jogurtu, 58 g soku z cytryny, mieszać aż połączenie składników.
  7. Delikatnie wymieszać przesiane składniki suchę z mokrymi.
  8. Rozłożyć ciasto do dwóch przygotowanych form.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 33 minuty.
  10. Wyjąć ciasta z piekarnika, ostudzić w formach przez 20 minut.
  11. Wyjąć ciasta z forem, ostudzić na kratce.
  12. Przygotować krem cytrynowy: w rondlu podgrzać skórkę i sok z 5 cytryn, 150 g cukru, 30 g mąki kukurydzianej, 175 g mleka, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
  13. Dodać 113 g masła, mieszając aż do rozpuszczenia.
  14. Odstawić do ostygnięcia.
  15. Przygotować krem serowo-masłowy: zmiksować 225 g masła, dodawać stopniowo 570 g cukru pudru, dodać 335 g serka kremowego, 1 i 1/2 łyżeczki wanilii, 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny.
  16. Nałożyć krem na pierwsze ciasto, dodać lemon curd, nałożyć drugie ciasto, pokryć kremem.
  17. Udekorować wierzch ciasta resztą lemon curd.
Babka cytrynowa bardzo wilgotna mniam

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Babka cytrynowa bardzo wilgotna mniam, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up