Zupa z kalarepy i marchewki

Zupa z kalarepy i marchewki to prosty w przygotowaniu, zdrowy i rozgrzewający obiad. Kalarepa i marchewka nadają zupie delikatnego smaku, a dodatek przypraw i bulionu warzywnego intensyfikuje aromat. Idealna propozycja na chłodne dni, którą można podać z chrupiącym chlebem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.
  2. Włożyć warzywa do garnka i zalać bulionem.
  3. Dodać ziele angielskie i liść laurowy do garnka z warzywami.
  4. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić zawartość do zagotowania.
  5. W drugim garnku roztopić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
  6. Dodać startą kalarepkę do podsmażonej cebuli i smażyć przez 5 minut.
  7. Po 15 minutach gotowania warzyw dodać podsmażoną kalarepkę do garnka.
  8. Gotować warzywa z kalarepką przez kolejne 5 minut.
  9. Doprawić zupę solą, pieprzem i ewentualnie śmietanką.
  10. Dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki do gotowej zupy.
  11. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  12. Podawać zupę, cieszyć się smakiem i życzyć smacznego!
  13. Dodatkowo, można podać zupę z dodatkiem kopru lub natki pietruszki oraz polecać inne przepisy na zupy.
Zupa z kalarepy i marchewki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa z kalarepy i marchewki, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up