Zupa z dyni Magdy Gessler

Zupa z dyni Magdy Gessler to prosty, a zarazem wyjątkowo aromatyczny i kremowy sposób na przygotowanie dania idealnego na chłodne wieczory. Dynia nadaje zupie delikatny słodkawy smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Dzięki dodatkowi śmietany i bulionu warzywnego zupa nabiera kremowej konsystencji. Podawana z grzankami lub pestkami dyni, stanowi rozgrzewającą i sycącą propozycję na jesienny obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój dynię na mniejsze kawałki.
  2. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną dynię i podsmaż ją przez kilka minut.
  3. Dodaj posiekane cebule i czosnek, smaż przez chwilę aż będą miękkie.
  4. Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu aż dynia będzie miękka.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  6. Dodaj śmietanę, sok z pomarańczy i przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
  7. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, mieszając.
  8. Przed podaniem udekoruj zupę świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Zupa z dyni Magdy Gessler

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa z dyni Magdy Gessler, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up