Zupa krem z soczewicy czerwonej

Zupa krem z soczewicy czerwonej to pyszne i sycące danie, które można przygotować w domu w prosty sposób. Soczewicę należy ugotować, a następnie zmiksować na gładki krem z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, cebula czy czosnek. Zupa jest idealna na chłodne dni i doskonale rozgrzewa. Można ją podawać z grzankami lub świeżą natką pietruszki.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać trochę tłuszczu (np
  2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż się zeszkli.
  3. Jeśli chcemy zupę bardziej gęstą, można dodać mąkę i przesmażyć.
  4. Dodać wypłukaną czerwoną soczewicę i przesmażyć.
  5. Zalać wszystko gorącą wodą lub bulionem.
  6. Gotować zupę pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-30 minut, czasem mieszając.
  7. Po ugotowaniu soczewicy, zdjąć garnek z ognia i odczekać chwilę.
  8. Zmiksować zupę na gładko.
  9. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę (ewentualnie wędzoną paprykę w proszku).
  10. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.
  11. Próbować i ewentualnie doprawić.
  12. Gotową zupę można podawać, ewentualnie udekorować ziołami czy kawałkami cytryny.
  13. Gotowe! Afiyet olsun!
Zupa krem z soczewicy czerwonej

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zupa krem z soczewicy czerwonej, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up