Żeberka w miodzie i musztardzie

Żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne danie, w którym kruche żeberka duszone są w aromatycznym sosie z miodu i ostrej musztardy. Smak słodko-pikantny to doskonałe połączenie, które sprawia, że danie to zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Podawane z ulubionymi dodatkami, jak ziemniaki czy sałatka, stanowią pyszną propozycję na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Usunięcie błony z żeberek.
  2. Pokrojenie żeberek na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszanie soli i pieprzu ze żeberkami, a następnie odstawienie.
  4. Przygotowanie marynaty: papryka słodka, rzymski kminek, czosnek, keczup, miód, woda, goździki, ziele angielskie.
  5. Rozpuszczenie miodu w ciepłej wodzie, po czym dodanie keczupu i przypraw do marynaty.
  6. Wyłożenie dno naczynia żaroodpornego oliwą.
  7. Układanie żeberek w naczyniu, a następnie polewanie marynatą.
  8. Duszenie żeberek w piekarniku pod przykryciem przez półtorej godziny w temperaturze 170 stopni.
  9. Po upływie czasu zdejmowanie przykrycia, zwiększenie temperatury do 220 stopni i dalsze pieczenie przez pół godziny bez przykrycia.
  10. Gotowe żeberka podawać np
Żeberka w miodzie i musztardzie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Żeberka w miodzie i musztardzie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up