Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami
Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami to prosty i smaczny przepis na obiad. Ziemniaki i pieczarki pokrojone w plastry są warstwowane na przemiennie na blasze, posypane serem i pieczone aż do zrumienienia. Danie to doskonale nadaje się na szybki i pożywny posiłek dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 2 cebule w kostkę.
- Podsmażyć cebulę na patelni z 2-3 łyżkami oleju aż zeszkli.
- Dodać mięso mielone do podsmażonej cebuli i smażyć aż zmieni kolor.
- Dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki mielonej, przeciśnięte 2 duże ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.
- Dodać puszki pomidorów krojonych, doprawić solą i gotować aż mięso jest dobrze doprawione.
- Ziemniaki obrane i umyte pokroić w cienkie plasterki.
- Umieścić pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, dodać sól, czosnek suszony, paprykę słodką, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
- Na warstwę ziemniaków położyć przygotowane mięso, wyrównać i lekko ugnieść.
- Przygotować sos: w miseczce wymieszać około 300 g jogurtu naturalnego, sól, czosnek suszony lub świeży, zioła prowansalskie i jajko.
- Wylać sos na warstwę mięsną i równomiernie rozprowadzić.
- Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) i piec około 45-50 minut.
- Posypać wierzch zapiekanki resztą startego sera i piec jeszcze 10 minut.
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odczekać 10-15 minut przed krojeniem.
- Opcjonalnie posypać ulubioną zieleniną przed podaniem.
- Podawać zapiekankę z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również