Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami to prosty i smaczny przepis na obiad. Ziemniaki i pieczarki pokrojone w plastry są warstwowane na przemiennie na blasze, posypane serem i pieczone aż do zrumienienia. Danie to doskonale nadaje się na szybki i pożywny posiłek dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 2 cebule w kostkę.
  2. Podsmażyć cebulę na patelni z 2-3 łyżkami oleju aż zeszkli.
  3. Dodać mięso mielone do podsmażonej cebuli i smażyć aż zmieni kolor.
  4. Dodać 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki mielonej, przeciśnięte 2 duże ząbki czosnku i dokładnie wymieszać.
  5. Dodać puszki pomidorów krojonych, doprawić solą i gotować aż mięso jest dobrze doprawione.
  6. Ziemniaki obrane i umyte pokroić w cienkie plasterki.
  7. Umieścić pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, dodać sól, czosnek suszony, paprykę słodką, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
  8. Na warstwę ziemniaków położyć przygotowane mięso, wyrównać i lekko ugnieść.
  9. Przygotować sos: w miseczce wymieszać około 300 g jogurtu naturalnego, sól, czosnek suszony lub świeży, zioła prowansalskie i jajko.
  10. Wylać sos na warstwę mięsną i równomiernie rozprowadzić.
  11. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) i piec około 45-50 minut.
  12. Posypać wierzch zapiekanki resztą startego sera i piec jeszcze 10 minut.
  13. Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odczekać 10-15 minut przed krojeniem.
  14. Opcjonalnie posypać ulubioną zieleniną przed podaniem.
  15. Podawać zapiekankę z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.
Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up