Zapiekanka z tuńczyka i makaronu
Zapiekanka z tuńczyka i makaronu to szybki i prosty przepis na smaczną potrawę. Połączenie tuńczyka, makaronu, warzyw i sosu pomidorowego, zapieczonych razem w piekarniku, daje aromatyczną i sycącą kombinację smaków. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, którą można przygotować w krótkim czasie.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cebulę w kostkę.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć cebulę.
- Dodać posiekany czosnek do podsmażonej cebuli i smażyć około pół minuty.
- Dodać odcedzonego tuńczyka ze słoiczka i podsmażać razem.
- Zagotować wodę na makaron.
- Dodać sól do gotującej się wody i ugotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Do cebuli, czosnku i tuńczyka na patelni dodać śmietanę, sól, płatki chili, świeżo roztarty czarny pieprz i stopniowo dolewać śmietanę, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.
- Pokroić lub posiekać natkę pietruszki.
- Gdy sos zgęstnieje, dodać ugotowany makaron i wymieszać.
- Posypać potrawę pokrojoną natką pietruszki.
- Podawać i cieszyć się z kremowej zapiekanki z tuńczyka i makaronu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z tuńczyka i makaronu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również