Zapiekanka z tuńczyka i makaronu

Zapiekanka z tuńczyka i makaronu to szybki i prosty przepis na smaczną potrawę. Połączenie tuńczyka, makaronu, warzyw i sosu pomidorowego, zapieczonych razem w piekarniku, daje aromatyczną i sycącą kombinację smaków. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, którą można przygotować w krótkim czasie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w kostkę.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć cebulę.
  3. Dodać posiekany czosnek do podsmażonej cebuli i smażyć około pół minuty.
  4. Dodać odcedzonego tuńczyka ze słoiczka i podsmażać razem.
  5. Zagotować wodę na makaron.
  6. Dodać sól do gotującej się wody i ugotować makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  7. Do cebuli, czosnku i tuńczyka na patelni dodać śmietanę, sól, płatki chili, świeżo roztarty czarny pieprz i stopniowo dolewać śmietanę, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu.
  8. Pokroić lub posiekać natkę pietruszki.
  9. Gdy sos zgęstnieje, dodać ugotowany makaron i wymieszać.
  10. Posypać potrawę pokrojoną natką pietruszki.
  11. Podawać i cieszyć się z kremowej zapiekanki z tuńczyka i makaronu.
Zapiekanka z tuńczyka i makaronu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z tuńczyka i makaronu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up