Zapiekanka z ryżem i warzywami
Zapiekanka z ryżem i warzywami to proste, zdrowe i smaczne danie, które można przygotować w krótkim czasie. Ryż gotujemy na maśle, a następnie łączymy z podsmażonymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia, marchewka czy pomidory. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi i potrawa się lekko zrumieni. Danie to świetnie sprawdza się jako obiad dla całej rodziny, jest sycące i pełne zdrowych składników.
Składniki
Przygotowanie
- Wsypać 2 szklanki ryżu do sitka i dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.
- W rondlu zagotować 4 szklanki wody, dodać szczyptę soli i opłukany ryż
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę i smażyć aż będzie miękka.
- Dodać pokrojoną marchewkę, selera, cukinię i pomidora
- Doprawić solą i pieprzem
- Dodać starty ser, wymieszać.
- Wymieszać schłodzony ryż z warzywami i serem.
- Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego.
- W misce roztrzepać 6 jajek, dodać szklankę śmietany, sól i pieprz
- Wlać jajeczno-śmietanową masę na ryż i warzywa.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż zapiekanka się zetnie.
- Podawać i delektować się smakiem zapiekanki z ryżem i warzywami
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z ryżem i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również