Zapiekanka z ryżem i warzywami

Zapiekanka z ryżem i warzywami to proste, zdrowe i smaczne danie, które można przygotować w krótkim czasie. Ryż gotujemy na maśle, a następnie łączymy z podsmażonymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia, marchewka czy pomidory. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi i potrawa się lekko zrumieni. Danie to świetnie sprawdza się jako obiad dla całej rodziny, jest sycące i pełne zdrowych składników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsypać 2 szklanki ryżu do sitka i dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.
  2. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, dodać szczyptę soli i opłukany ryż
  3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę i smażyć aż będzie miękka.
  4. Dodać pokrojoną marchewkę, selera, cukinię i pomidora
  5. Doprawić solą i pieprzem
  6. Dodać starty ser, wymieszać.
  7. Wymieszać schłodzony ryż z warzywami i serem.
  8. Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego.
  9. W misce roztrzepać 6 jajek, dodać szklankę śmietany, sól i pieprz
  10. Wlać jajeczno-śmietanową masę na ryż i warzywa.
  11. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż zapiekanka się zetnie.
  12. Podawać i delektować się smakiem zapiekanki z ryżem i warzywami
Zapiekanka z ryżem i warzywami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z ryżem i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up