Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to pyszne i sycące danie, które może być doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Warstwy ziemniaków, mięsa mielonego i sera składają się na smaczną kompozycję, którą można przygotować w prosty sposób i podać zarówno na co dzień, jak i od święta. Smakowita zapiekanka z pewnością zachwyci wszystkich amatorów domowego jedzenia.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 2 cebule w niedużą kostkę.
- Na patelni wlać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć aż będzie zeszklistiała.
- Dodać mięso mielone do zeszklistiałej cebuli, wymieszać i podsmażyć aż mięso zmieni kolor i płyn odparuje.
- Wsypać 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki mielonej, przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku, dokładnie wymieszać i podsmażyć chwilę.
- Dodać puszkę pomidorów krojonych, dokładnie wymieszać
- Przygotować ziemniaki, obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
- Pokrojone ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, doprawić solą, łyżeczką czosnku suszonego, łyżeczką papryki słodkiej, łyżeczką ziół prowansalskich (lub ulubionych)
- Na ziemniaki wyłożyć przygotowane usmażone mięso, wyrównać powierzchnię i lekko ugnieść.
- Przygotować sos, czyli warstwę wierzchnią
- Wymieszać wszystko razem i dodać mniej więcej połowę startego sera
- Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec około 45-50 minut (grzać góra-dół).
- Po tym czasie posypać zapiekankę pozostałym serem i piec jeszcze 10 minut.
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika, poczekać 10-15 minut, posypać ulubioną zieleniną, pokroić i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również