Zapiekanka z fasolką szparagową i makaronem
Zapiekanka z fasolką szparagową i makaronem to proste danie, które z pewnością zasmakuje miłośnikom warzyw i makaronu. Fasolka szparagowa oraz makaron gotowane są osobno, a następnie mieszane z sosem beszamelowym i serem. Całość zapiekana jest w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi i zapiekanka lekko zezłoci się na wierzchu. Danie to jest smaczne, sycące i idealne na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie pokrój cebulę i ząbki czosnku.
- Podsmaż kiełbasę na oleju roślinnym przez około 7 minut.
- Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażając przez około 5 minut.
- Dodaj do kiełbasy i warzyw łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę papryki.
- Do warzyw i kiełbasy dodaj pół puszki pomidorów (ok
- Dodaj ugotowany makaron do kiełbasy, warzyw i sosu pomidorowego, wymieszaj.
- Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem oraz resztą pomidorów z puszki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190°C.
- Podawaj gorącą zapiekankę
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z fasolką szparagową i makaronem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również