Zapiekanka z cukinii i papryki

Zapiekanka z cukinii i papryki to sycące i aromatyczne danie, które można szybko przygotować. Warzywa pokrojone w plastry mieszane są z oliwą, przyprawami i posypką serową, a następnie zapiekane w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki. Danie to doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub przekąska o każdej porze roku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż drobno posiekaną cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i papryki, przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Następnie dodaj pokrojoną w plastry cukinię, dopraw solą i pieprzem, i smaż na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż cukinia będzie lekko zrumieniona.
  4. W misce roztrzep jajka, dodaj sól, pieprz, mąkę, mleko i starty ser cheddar (lub inny) i wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Do zapiekanki przełóż warzywa z patelni, a następnie wlej przygotowaną wcześniej masę jajeczną.
  6. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 40 minut, aż zapiekanka będzie zrumieniona i jajka dobrze się zetną.
  7. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj
Zapiekanka z cukinii i papryki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z cukinii i papryki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up