Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami
Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami to proste danie obiadowe, które zachwyca swoim aromatem i smakiem. Warzywa pokrojone w plastry ułożone warstwami w naczyniu żaroodpornym, posypane ziołami i przyprawami, idealnie się uzupełniają i tworzą zdrowy i pożywny posiłek. Całość zapieka się w piekarniku, aż warzywa staną się miękkie i aromatyczne. Doskonała propozycja na sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz kilogram ziemniaków, gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i ostudź.
- Pokrój ziemniaki w łódeczki.
- W miseczce wymieszaj 5 łyżek oleju, sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, mąkę ziemniaczaną i starty ser parmezan.
- Polej ziemniaki przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ziemniaki do frytkownicy beztłuszczowej ustawionej na 190 stopni na 25 minut lub do tradycyjnego piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na 35-40 minut.
- Od czasu do czasu przemieszaj zawartość, aby ziemniaki równomiernie się upiekły.
- Po upieczeniu ziemniaków, podawaj je z ulubionym sosem.
- Zachęcaj widzów do komentowania, subskrybowania kanału oraz odwiedzenia bloga, gdzie znajdą więcej przepisów i szczegółów dotyczących urządzenia do pieczenia.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również