Zapiekanka z cukinią i pieczarkami pyszności

Zapiekanka z cukinią i pieczarkami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad lub lekka kolacja. Połówki cukinii wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek, cebuli, czosnku i ziół, polane sosem pomidorowym i zapieczone z serem - to połączenie, które rozgrzewa i kusi podniebienie. Prosty w przygotowaniu przepis, który wzbogaci codzienny jadłospis i ucieszy kubki smakowe.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż w osolonej wodzie.
  2. Posiekać cebulę i dodać do mięsa mielonego, następnie dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, tymianek.
  3. Dodać ugotowany ryż, przeciśnięty czosnek i posiekany koperek do mięsa, wymieszać.
  4. Pokroić cukinię na plastry nie grubsze niż 1 cm.
  5. Na krążku cukinii ułożyć warstwę mięsa, przykryć drugim krążkiem cukinii i znów dodać warstwę mięsa
  6. Układamy przygotowane nadzienie z mięsa i cukinii w naczyniu do zapiekania.
  7. Przygotować sos: wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i tymiankiem
  8. Rozprowadzić sos po wierzchu zapiekanki.
  9. Posypać zapiekankę startym serem żółtym.
  10. Wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec przez około 60 minut.
  11. Podawać gotową zapiekankę z sosem czosnkowym
Zapiekanka z cukinią i pieczarkami pyszności

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z cukinią i pieczarkami pyszności, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up