Zapiekanka z cukinią i pieczarkami pyszności
Zapiekanka z cukinią i pieczarkami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad lub lekka kolacja. Połówki cukinii wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek, cebuli, czosnku i ziół, polane sosem pomidorowym i zapieczone z serem - to połączenie, które rozgrzewa i kusi podniebienie. Prosty w przygotowaniu przepis, który wzbogaci codzienny jadłospis i ucieszy kubki smakowe.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować ryż w osolonej wodzie.
- Posiekać cebulę i dodać do mięsa mielonego, następnie dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, tymianek.
- Dodać ugotowany ryż, przeciśnięty czosnek i posiekany koperek do mięsa, wymieszać.
- Pokroić cukinię na plastry nie grubsze niż 1 cm.
- Na krążku cukinii ułożyć warstwę mięsa, przykryć drugim krążkiem cukinii i znów dodać warstwę mięsa
- Układamy przygotowane nadzienie z mięsa i cukinii w naczyniu do zapiekania.
- Przygotować sos: wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i tymiankiem
- Rozprowadzić sos po wierzchu zapiekanki.
- Posypać zapiekankę startym serem żółtym.
- Wstawić zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec przez około 60 minut.
- Podawać gotową zapiekankę z sosem czosnkowym
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z cukinią i pieczarkami pyszności, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również