Wino z mirabelek z pestkami - przepis

Wino z mirabelek z pestkami to wyjątkowy napój o lekko kwaśnym i owocowym aromacie. Przygotowanie tego trunku jest proste - wystarczy zebrane mirabelki sparzyć, a następnie wraz z pestkami umieścić w słoju oraz zalać alkoholem. Po kilku tygodniach fermentacji wino gotowe do degustacji, dzięki czemu możemy cieszyć się aromatycznym i orzeźwiającym smakiem mirabelek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zbierz składniki: mirabelki, woda, cukier, drożdże.
  2. Umieść mirabelki w dużej misce i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem.
  3. Dodaj wodę do rozgniecionych mirabelek i pozostaw na kilka godzin lub przez noc, aby sok wyciągnął się z owoców.
  4. Następnie odcedź sok z mirabelek, oddzielając pestki.
  5. Przelać sok do słoika szklanego lub pojemnika do fermentacji.
  6. Dodaj cukier do soku mirablowego, mieszając aż do rozpuszczenia.
  7. Dodaj drożdże do soku mirablowego i delikatnie wymieszaj.
  8. Przykryj słoik ściereczką, pozostawiając miejsce na wymianę gazów, i pozostaw do fermentacji przez kilka tygodni w ciepłym miejscu.
  9. Po zakończonej fermentacji odcedź wino z mirabelek, usuwając osad i pestki.
  10. Przelej wino do butelek i pozostaw do leżakowania przez kilka miesięcy.
Wino z mirabelek z pestkami - przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wino z mirabelek z pestkami - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up