Wilgotne ciasto na oleju z owocami

Ciasto na oleju z owocami to prosty i szybki przepis na pyszne i wilgotne wypieki. Wystarczy połączyć składniki sucha i mokre, dodać ulubione owoce i upiec - a już po chwili w domu unosi się zapach świeżo upieczonego ciasta. Idealne rozwiązanie na spontaniczne spotkanie ze znajomymi lub słodki deser na niedzielne popołudnie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do odpowiedniej temperatury.
  2. Rozbij 5 jajek do miski, dodaj 1 szklankę cukru i wymieszaj je przez chwilę.
  3. Dodaj 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj składniki.
  4. Stopniowo dolewaj 1 szklankę oleju i całość mieszaj łyżką, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  5. Przygotuj formę o wymiarach 20 cm x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Wylej ciasto do formy.
  7. Pokrój około 1 kg kwaśnych jabłek lub inne owoce i ułóż je na wierzchu ciasta.
  8. Posyp owoce brązowym cukrem.
  9. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) lub 150°C (z termoobiegiem).
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je na 15 minut, aby przestygło.
  11. Posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem
Wilgotne ciasto na oleju z owocami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wilgotne ciasto na oleju z owocami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up