Wilgotna babka na oleju z kakao
Babka na oleju z kakao to prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszne i wilgotne ciasto. Dzięki dodatkowi oleju zamiast masła oraz kakao, babka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Doskonała propozycja na śniadanie, deser czy podwieczorek.
Składniki
Przygotowanie
- Ubijanie białek w temperaturze pokojowej na sztywno, dodając cukier stopniowo.
- Dodawanie żółtek partiami, miksuje na najwolniejszych obrotach miksera.
- Dodawanie oleju rzepakowego wolnym strumieniem, miksowanie na wolnych obrotach.
- Dodawanie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, miksowanie na wolnych obrotach.
- Podzielenie masy na dwie części, do jednej dodanie kakao i delikatne wymieszanie, aby uzyskać jednolity ciemny kolor.
- Wylewanie ciemnej masy na jasną w keksówce, nietrzeba jej rozsmarowywać zbyt mocno.
- Przejechanie wykałaczką po środku blaszki do pieczenia, aby ciemna masa dostała się do środka.
- Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż do suchego patyczka.
- Posypanie gotowej babki cukrem pudrem przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wilgotna babka na oleju z kakao, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również