Wilgotna babka na oleju z kakao

Babka na oleju z kakao to prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszne i wilgotne ciasto. Dzięki dodatkowi oleju zamiast masła oraz kakao, babka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Doskonała propozycja na śniadanie, deser czy podwieczorek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubijanie białek w temperaturze pokojowej na sztywno, dodając cukier stopniowo.
  2. Dodawanie żółtek partiami, miksuje na najwolniejszych obrotach miksera.
  3. Dodawanie oleju rzepakowego wolnym strumieniem, miksowanie na wolnych obrotach.
  4. Dodawanie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, miksowanie na wolnych obrotach.
  5. Podzielenie masy na dwie części, do jednej dodanie kakao i delikatne wymieszanie, aby uzyskać jednolity ciemny kolor.
  6. Wylewanie ciemnej masy na jasną w keksówce, nietrzeba jej rozsmarowywać zbyt mocno.
  7. Przejechanie wykałaczką po środku blaszki do pieczenia, aby ciemna masa dostała się do środka.
  8. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż do suchego patyczka.
  9. Posypanie gotowej babki cukrem pudrem przed podaniem.
Wilgotna babka na oleju z kakao

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wilgotna babka na oleju z kakao, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up