Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to pyszne danie, które łączy w sobie orientalne smaki z egzotycznym owocem. Mięso wieprzowe smażone na patelni z warzywami w aromatycznej marynacie, podane z duszonym mango, tworzy doskonałą kombinację słodko-kwaśnego smaku. To danie z pewnością zachwyci nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej, ale również tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 1 funt polędwicy wieprzowej na cienkie plastry.
- Przygotować marynatę z 1 łyżeczki startego imbiru, 2 łyżeczek sosu sojowego, 1 łyżki wina Shaoxing, ćwierć łyżeczki białego pieprzu, 2 łyżeczek skrobi kukurydzianej i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Przygotować dodatkowe składniki: pokroić kawałek imbiru na cienkie plastry, pokroić 5 szczypiorów w kawałki około 2 cali długości, posiekać 2 ząbki czosnku.
- Przygotować sos z 1 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżki ciemnego sosu sojowego, 1 łyżki zwykłego sosu sojowego, 1 łyżki wina Shaoxing i 2 łyżek sosu ostrygowego
- Przygotować roztwór skrobi kukurydzianej: 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej i 1 łyżka wody.
- Rozgrzać wok, dodać 2 łyżki oleju roślinnego
- Na tym samym woku, zmniejszyć ogień, dodać kolejną łyżkę oleju, wrzucić imbir i białe części szczypiorku
- Przesunąć imbir i szczypiorek na bok, dodać czosnek i smażyć przez około 30 sekund.
- Wlać sos, dodać roztwór skrobi kukurydzianej, wrzucić mięso z powrotem i dusić przez minutę.
- Na końcu dodać resztę szczypiorku, wymieszać, doprawić sosem sezamowym i podać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wieprzowina po chińsku z mango, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również