Wafle z masą z galaretki

Przepis na wafle z masą z galaretki to pomysłowe połączenie tradycyjnego belgijskiego wafelka z orzeźwiającym, owocowym dodatkiem. Delikatne i puszyste wafelki idealnie kontrastują z gęstą i kolorową galaretką, tworząc niezwykłą kombinację smaków i tekstur. To pyszne i atrakcyjne danie, które zaskoczy każde podniebienie.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić 100 g masła lub margaryny.
  2. Dodać 150 g cukru, wymieszać i rozpuścić.
  3. Stopniowo dodać 400 g śmietany, mieszając.
  4. Doprowadzić masę do wrzenia, gotując i mieszając, aż pojawią się bąbelki powietrza.
  5. Zdjąć masę z gazu i dodać 2 opakowania galaretki truskawkowej (lub innej), mieszając, aż się rozpuści.
  6. Podzielić masę na 4 części i zostawić do wystudzenia.
  7. Rozłożyć folię spożywczą, położyć wafel tortowy, a na nim wyłożyć masę.
  8. Powtórzyć operację z kolejnymi warstwami wafla i masy.
  9. Zawinąć wafel folią spożywczą szczelnie, by masa pozostała między warstwami.
  10. Obciążyć wafel i schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, najlepiej 12 godzin.
  11. Podczas podawania delikatnie zmiękczonego wafle z masą galaretki.
Wafle z masą z galaretki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Wafle z masą z galaretki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up