Udka z ryżem i warzywami: prosty i zdrowy obiad
Udka z ryżem i warzywami to prosty i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników kuchni. Soczyste udka kurczaka, aromatyczny ryż i kolorowe warzywa to połączenie, które zaspokoi nawet największe głodne brzuchy. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale także bogate w wartości odżywcze, dzięki obecności białka, węglowodanów i warzyw. Idealne rozwiązanie na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj marynatę do kurczaka, mieszając koszerną sól, cebulę w proszku, czosnek w proszku, pieprz i tymianek.
- Natrzyj marynatą uda kurczaka z obu stron, również odwracając, aby marynata była równomiernie rozłożona.
- Odstaw uda kurczaka do lodówki na chwilę, aby marynata się wchłonęła.
- Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę, obróbuj brokuły na różyczki.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Smaż uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, aby uzyskać kolor i kruchy skórę.
- Dodaj cebulę do patelni, aby zeszkliła się.
- Dodaj czosnek i przesmaż go.
- Dodaj ryż, chwilę podsmaż.
- Dodaj śmietanę i bulion, pozwól wszystkiemu zagotować.
- Dodaj tymianek i skórkę z cytryny.
- Umieść brokuły na wierzchu ryżu.
- Układaj uda kurczaka na wierzchu, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
- Po częściowym upieczeniu, zdjąć folię aluminiową, dodać plasterki masła na wierzch i piec dalej.
- Po wyjęciu z piekarnika, skropić sokiem z cytryny przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Udka z ryżem i warzywami: prosty i zdrowy obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również