Udka z ryżem i warzywami: prosty i zdrowy obiad

Udka z ryżem i warzywami to prosty i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników kuchni. Soczyste udka kurczaka, aromatyczny ryż i kolorowe warzywa to połączenie, które zaspokoi nawet największe głodne brzuchy. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale także bogate w wartości odżywcze, dzięki obecności białka, węglowodanów i warzyw. Idealne rozwiązanie na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę do kurczaka, mieszając koszerną sól, cebulę w proszku, czosnek w proszku, pieprz i tymianek.
  2. Natrzyj marynatą uda kurczaka z obu stron, również odwracając, aby marynata była równomiernie rozłożona.
  3. Odstaw uda kurczaka do lodówki na chwilę, aby marynata się wchłonęła.
  4. Przygotuj warzywa: posiekaj cebulę, obróbuj brokuły na różyczki.
  5. Rozgrzej olej na patelni.
  6. Smaż uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, aby uzyskać kolor i kruchy skórę.
  7. Dodaj cebulę do patelni, aby zeszkliła się.
  8. Dodaj czosnek i przesmaż go.
  9. Dodaj ryż, chwilę podsmaż.
  10. Dodaj śmietanę i bulion, pozwól wszystkiemu zagotować.
  11. Dodaj tymianek i skórkę z cytryny.
  12. Umieść brokuły na wierzchu ryżu.
  13. Układaj uda kurczaka na wierzchu, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika.
  14. Po częściowym upieczeniu, zdjąć folię aluminiową, dodać plasterki masła na wierzch i piec dalej.
  15. Po wyjęciu z piekarnika, skropić sokiem z cytryny przed podaniem.
Udka z ryżem i warzywami: prosty i zdrowy obiad

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Udka z ryżem i warzywami: prosty i zdrowy obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up