Udka z patelni w sosie pomidorowym

Przepis na udko z patelni w sosie pomidorowym to szybkie i proste danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Uda kurczaka podsmaża się na patelni, po czym podlewa sosem pomidorowym i dusi, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Danie można podać z ryżem lub makaronem, a także ulubionymi warzywami na stronę. Prosty w przygotowaniu, ale pełen aromatycznych smaków, ten przepis z pewnością zadowoli całą rodzinę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić udka z kurczaka, wysuszyć je i natrzeć przyprawami (sól, papryka słodka, pieprz, majeranek) oraz oliwą
  2. Odstawić udka na godzinę w lodówce, a najlepiej na całą noc.
  3. Rozgrzać olej na dużej patelni.
  4. Ułożyć udka skórą w dół na rozgrzanym oleju i smażyć aż do uzyskania ładnego złotego koloru.
  5. Obrócić udka i dodać pokrojoną w kostkę cebulę na patelnię.
  6. Gdy cebula zacznie się rumienić, zalać wodą lub bulionem do połowy wysokości udka.
  7. Opcjonalnie dodać liść laurowy oraz ziele angielskie do sosu.
  8. Dusić udka pod przykryciem do miękkości mięsa, około 45 minut w zależności od wielkości udek.
  9. Pod koniec wyjąć udka z patelni, a sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie, uzyskując odpowiednią konsystencję.
  10. Zanurzyć udka w przygotowanym sosie i gotowe
Udka z patelni w sosie pomidorowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Udka z patelni w sosie pomidorowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up