Tort pistacjowy z białą czekoladą
Tort pistacjowy z białą czekoladą to pyszna i elegancka wariacja na tradycyjne świętowanie. Delikatne i puszyste biszkopty przekładane kremem pistacjowym, a całość polana kremem z białej czekolady - to połączenie smaków, które zachwyci każde podniebienie. Doskonały deser na specjalne okazje, który z pewnością zaskoczy gości i sprawi, że będą chcieli więcej!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
- Połączenie suchych składników: mąki pszennej tortowej, kakao, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia.
- Ubicie białek, stopniowe dodawanie cukru, dodanie żółtek.
- Wymieszanie suchych składników z ubitymi jajkami.
- Dodanie oleju i wody dla wilgotności.
- Pieczenie biszkoptu w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40-45 minut.
- Przygotowanie pasty pistacjowej:
- Rozdrobnienie pistacji, dodanie ich do miski.
- Dodanie żółtek i cukru, pasteryzacja na parze.
- Dodanie rozpuszczonej żelatyny i pasty pistacjowej.
- Ubijanie śmietany:
- Układanie warstw biszkoptu, konfitury malinowej, kremu pistacjowego i śmietany.
- Dekoracja tortu:
- Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy.
- Pokrycie tortu czekoladą, przyklejenie malin, posypanie pudrem srebrnym i dekoracyjnymi sercami.
- Wykończenie tortu antygrawitacyjnego:
- Ułożenie tortu na stelażu, obłożenie masą cukrową.
- Przygotowanie czekoladowego pręta, którym ozdabiamy tort.
- Dekoracja czekoladą, kolorowymi sopelkami i pyłkiem srebrnym.
- Finał:
- Podziwianie wykonanego tortu i cieszenie się efektem końcowym.
- Wnioski, rozmowy na temat pracy i pasji w cukiernictwie oraz osobiste doświadczenia z deserami.
- Pożegnanie i zachęta do subskrybowania kanałów Kuchni Lidla i Agaty na YouTube.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tort pistacjowy z białą czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również