Tort jagodowy z białą czekoladą

Tort jagodowy z białą czekoladą to pyszna i efektowna słodka propozycja na specjalne okazje. Delikatne biszkopty przełożone kremem na bazie śmietanki i białej czekolady, a także udekorowane świeżymi jagodami, tworzą niezapomniane połączenie smaków i aromatów. Ten tort zachwyci każde podniebienie i z pewnością stanie się hitem na przyjęciach.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku wymieszaj 200g jagód z 30 ml wody, 40g cukru i 4g mąki kukurydzianej
  2. Dodaj 10 ml soku z cytryny i szczyptę soli, odłóż 30g dżemu na purpurową warstwę kremową.
  3. Przez sitko przetrzyj 3 jajka, dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 80g cukru
  4. W oddzielnym naczyniu podgrzej 20g masła i 20g mleka
  5. Ubijaj masę jajeczną na wysokich obrotach przez około 6 minut, aż stanie się jasna i gęsta
  6. Wsyp 90g mąki tortowej partiami, delikatnie mieszaj do połączenia.
  7. Dodaj niewielką część ciasta do ciepłej mieszanki mleka i masła, delikatnie wymieszaj.
  8. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut, ostudź.
  9. Rozpuść 100g białej czekolady w 100g śmietany kremówki, mieszając co 30 sekund, aż całkowicie się rozpuści
  10. Pokrój ciasto na 4 plastry o grubości 1 cm.
  11. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę na iced water.
  12. Nałóż syrop cukrowy na plastry ciasta, nadziewaj 2/3 białego kremu, resztę odłóż na lukier.
  13. Na górną część ciasta nałóż krem jagodowy i wygładź go
  14. Na wierzch ciasta nałóż resztę kremu jagodowego za pomocą rurki cukierniczej Wilton 4B.
  15. Schłodź w lodówce przez około 30-45 minut przed podaniem.
Tort jagodowy z białą czekoladą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tort jagodowy z białą czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up