Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji

Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Warstwy czekoladowego biszkoptu przełożone delikatnym kremem oraz słodkimi wiśniami tworzą niezapomniany smak, idealny na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzej 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao na małym ogniu, aż cukier się rozpuści
  2. Ubij 5 białek z szczyptą soli na sztywno, dodając po jednej łyżce cukru
  3. Wymieszaj 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 niepełną łyżeczkę sody
  4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st
  5. Przygotuj poncz z soku z czarnej porzeczki, wody i soku z cytryny
  6. Przygotuj krem, mieszając serki homogenizowane z żelatyną oraz ubitą śmietanką i cukrem pudrem.
  7. Nasać oba blaty ciasta ponczem, połóż dżem z czarnej porzeczki na pierwszym blacie, a następnie połowę kremu
  8. Na wierzch ciasta posyp rozkruszoną czekoladą mleczną i gorzką.
  9. Schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
  10. Gotowe ciasto możesz podawać i smakować
Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up