Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji
Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Warstwy czekoladowego biszkoptu przełożone delikatnym kremem oraz słodkimi wiśniami tworzą niezapomniany smak, idealny na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- W rondelku podgrzej 3/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1/3 szklanki cukru i 3 łyżki kakao na małym ogniu, aż cukier się rozpuści
- Ubij 5 białek z szczyptą soli na sztywno, dodając po jednej łyżce cukru
- Wymieszaj 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 niepełną łyżeczkę sody
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st
- Przygotuj poncz z soku z czarnej porzeczki, wody i soku z cytryny
- Przygotuj krem, mieszając serki homogenizowane z żelatyną oraz ubitą śmietanką i cukrem pudrem.
- Nasać oba blaty ciasta ponczem, połóż dżem z czarnej porzeczki na pierwszym blacie, a następnie połowę kremu
- Na wierzch ciasta posyp rozkruszoną czekoladą mleczną i gorzką.
- Schłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
- Gotowe ciasto możesz podawać i smakować
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tort czekoladowy z wiśniami siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również