Tort bez pieczenia z mascarpone

Tort bez pieczenia z mascarpone to szybki i prosty do przygotowania deser, idealny na letnie dni. Do jego wykonania potrzebujemy kruchych herbatników, kremowego sera mascarpone, śmietany kremówki, cukru pudru i ulubionych owoców. Warstwy herbatników przełożone delikatnym kremem mascarpone i obficie udekorowane świeżymi owocami tworzą doskonałą kombinację smakową i tekstur. Pyszny i efektowny deser, który zachwyci wszystkich gości.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj 2 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone i 400 ml śmietanki (30% lub 36%) i ubij na gęstą masę.
- Dodaj 2 usztywniacze do śmietany lub żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i krótko miksuj.
- Przygotuj blaszkę o wymiarach 26x26 cm.
- Wyłóż spód blaszki herbatnikami kakaowymi (ok
- Na herbatniki nałóż połowę przygotowanego kremu śmietanowego.
- Następnie ponownie układaj warstwę herbatników, puszkę masy kajmakowej i rozsmaruj.
- Nakryj kolejną warstwą herbatników i drugą połową kremu śmietanowego.
- Delikatnie ułóż na wierzchu mlekiem namoczone biszkopty (np
- W garnuszku rozpuść 50 g czekolady w 1 łyżce mleka, przełóż do torebki strunowej, zrób niewielki otwór i ozdób wierzch ciasta.
- Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tort bez pieczenia z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również