Tort bez pieczenia z mascarpone

Tort bez pieczenia z mascarpone to szybki i prosty do przygotowania deser, idealny na letnie dni. Do jego wykonania potrzebujemy kruchych herbatników, kremowego sera mascarpone, śmietany kremówki, cukru pudru i ulubionych owoców. Warstwy herbatników przełożone delikatnym kremem mascarpone i obficie udekorowane świeżymi owocami tworzą doskonałą kombinację smakową i tekstur. Pyszny i efektowny deser, który zachwyci wszystkich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj 2 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone i 400 ml śmietanki (30% lub 36%) i ubij na gęstą masę.
  2. Dodaj 2 usztywniacze do śmietany lub żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i krótko miksuj.
  3. Przygotuj blaszkę o wymiarach 26x26 cm.
  4. Wyłóż spód blaszki herbatnikami kakaowymi (ok
  5. Na herbatniki nałóż połowę przygotowanego kremu śmietanowego.
  6. Następnie ponownie układaj warstwę herbatników, puszkę masy kajmakowej i rozsmaruj.
  7. Nakryj kolejną warstwą herbatników i drugą połową kremu śmietanowego.
  8. Delikatnie ułóż na wierzchu mlekiem namoczone biszkopty (np
  9. W garnuszku rozpuść 50 g czekolady w 1 łyżce mleka, przełóż do torebki strunowej, zrób niewielki otwór i ozdób wierzch ciasta.
  10. Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc przed podaniem.
Tort bez pieczenia z mascarpone

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tort bez pieczenia z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up