Tarta z szparagami i łososiem

Tarta z szparagami i łososiem to pyszne i eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na specjalne okazje. Delikatna tarta z chrupiącym spodem, idealnie dopasowanymi do siebie szparagami i łososiem to doskonała propozycja dla miłośników kuchni francuskiej. Smakowity i aromatyczny przepis, który podbije podniebienia wszystkich gości!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj szparagi poprzez ich połamanie, wyginanie i obieranie końcówek.
- Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przełóż je do zimnej wody.
- Natnij ciasto francuskie na mniejsze kawałki i wyłóż nimi wyłożoną masę tartową w blaszce.
- W misce wbij trzy jajka, dodaj około 100 ml śmietany kremówki, 60-70 g sera feta, 50 g startego żółtego sera, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj.
- Dodaj pokrojone końcówki szparagów do masy jajecznej i wymieszaj.
- Wlej przygotowaną masę jajeczną na ciasto francuskie w blaszce do tarty.
- Na wierzch ułóż pozostawione ładne szparagi.
- Posyp tartę odrobiną żółtego sera.
- Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i podawaj.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z szparagami i łososiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również