Tarta z szparagami i łososiem

Tarta z szparagami i łososiem to pyszne i eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na specjalne okazje. Delikatna tarta z chrupiącym spodem, idealnie dopasowanymi do siebie szparagami i łososiem to doskonała propozycja dla miłośników kuchni francuskiej. Smakowity i aromatyczny przepis, który podbije podniebienia wszystkich gości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj szparagi poprzez ich połamanie, wyginanie i obieranie końcówek.
  2. Gotuj szparagi w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przełóż je do zimnej wody.
  3. Natnij ciasto francuskie na mniejsze kawałki i wyłóż nimi wyłożoną masę tartową w blaszce.
  4. W misce wbij trzy jajka, dodaj około 100 ml śmietany kremówki, 60-70 g sera feta, 50 g startego żółtego sera, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj.
  5. Dodaj pokrojone końcówki szparagów do masy jajecznej i wymieszaj.
  6. Wlej przygotowaną masę jajeczną na ciasto francuskie w blaszce do tarty.
  7. Na wierzch ułóż pozostawione ładne szparagi.
  8. Posyp tartę odrobiną żółtego sera.
  9. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
  10. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i podawaj.
  11. Smacznego!
Tarta z szparagami i łososiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z szparagami i łososiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up