Tarta z truskawkami i bezą
Tarta z truskawkami i bezą to pyszne i efektowne ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Delikatne ciasto kruche, gęsta beza oraz świeże truskawki tworzą harmonijną kombinację smakową, idealną na letnie dni. Proste w przygotowaniu, ta tarta z pewnością zrobi wrażenie na gościach podczas letniego grillowania czy przyjęcia.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta:
- W misce wymieszaj 200 g mąki pszennej tortowej, 60 g cukru, szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 50 g mąki ziemniaczanej.
- Dodaj 4 żółtka i zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
- Wyłóż ciasto do formy, wyrównaj, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół na około 18 minut.
- Przygotowanie nadzienia:
- Pokrój 450 g rabarbaru na kawałki, wymieszaj z 3-4 łyżkami dżemu malinowego, 2 łyżkami płatków migdałowych, pół łyżeczki cynamonu i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej.
- Przygotowanie bezy:
- Ubij 4 białka z dużych jajek z 200 g drobnego cukru i 2 łyżkami płatków migdałowych w czystej suchej misce, aż masa będzie sztywna.
- Wyłóż bezę na ciasto w blaszce, wyrównaj i posyp płatkami migdałowymi.
- Pieczenie:
- Wstaw blaszkę z tartą do nagrzanego piekarnika i piecz w 160 stopniach C funkcji góra-dół przez około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzoną tartę można wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z truskawkami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również