Tarta z jabłkami i budyniem
Tarta z jabłkami i budyniem to doskonałe połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z delikatnym budyniem i aromatycznymi kawałkami jabłek. Prosty w przygotowaniu, ten przepis na tartę idealnie sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Obierz i pokrój 3-4 jabłka.
- W misce wymieszaj 3 jajka z 150 g cukru oraz dodaj wanilinę.
- Dodaj 180 g mleka o temperaturze pokojowej oraz 80 g roztopionego masła do miski z jajkami i cukrem
- Dodaj 300 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- Dodaj pokrojone jabłka do ciasta.
- Nasmaruj formę do pieczenia olejem roślinnym o wymiarach 21x31 cm.
- Wylej ciasto z jabłkami do formy i rozłóż je równomiernie.
- Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż stanie się złocista.
- Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Opcjonalnie posyp tartę cukrem pudrem przed podaniem.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z jabłkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również