Tarta z gruszkami i serem

Tarta z gruszkami i serem to pyszne połączenie chrupiącego ciasta, słodkich owoców i kremowego sera. Delikatny smak gruszek doskonale komponuje się z lekko słonym serem, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Całość podawana jest na chrupiącym spodzie tarty, który nadaje tej daniu idealnej tekstury. To doskonała propozycja na deser lub słodki poczęstunek dla gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: gruszki, ser, mąka, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, cukier puder, gałka muszkatołowa.
  2. Oczyszcz i pokrój gruszki na cienkie plasterki.
  3. Przygotuj spód tarty: wymieszaj mąkę, masło, cukier i jajko, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Wylep formę do tarty ciastem, następnie obtocz ją mąką i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Na podpieczone ciasto wyłóż plasterki gruszek.
  6. W misce roztrzep jajka, dodaj ser starty na tarce, cukier, cukier waniliowy i gałkę muszkatołową
  7. Całość wylej na gruszki w formie tarty.
  8. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Po upieczeniu tartę studź, a następnie posyp cukrem pudrem.
  10. Gotowe! Podawaj i delektuj się smakiem tarty z gruszkami i serem.
Tarta z gruszkami i serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z gruszkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up