Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami

Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami to prosty i smaczny deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto francuskie jest kruche i delikatne, a jabłka dodają mu soczystości i słodkiego smaku. Przygotowanie tego przepisu jest szybkie i łatwe, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy. Doskonała propozycja na domowe spotkania czy rodzinne obiady.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój 2 kwaskowe jabłka na ćwiartki, a następnie na kostkę.
  2. Rozpuść 30 g masła na patelni, dodaj pokrojone jabłka, 2 łyżki cukru i cynamon do smaku
  3. Odstaw jabłka do wystudzenia.
  4. Wyciągnij z lodówki ciasto francuskie i rozwiń je delikatnie, krojąc na 6 równych prostokątów.
  5. Zrób nacięcia na jednej połowie każdego prostokąta, pozostawiając 1 cm na dole i u góry.
  6. Umieść ciasto w lodówce na kilka minut jeśli jest miękkie, a następnie posmaruj odrobiną wody.
  7. Złóż ciasto na pół, lekko przyciskając i rozłóż na spodzie nacięciami do góry.
  8. Nałóż przygotowane jabłka na jedną połowę ciasta, omijając brzegi
  9. Przyklej górne rogi ciasta do środka dolnego boku, aby utworzyć kształt muszelki.
  10. Umieść przygotowane muszelki na papierze do pieczenia, posmaruj odrobiną wody, posyp drobnym cukrem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż będą zarumienione.
  11. Po upieczeniu posyp muszelki cukrem pudrem i podawaj
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z ciasta francuskiego z jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up