Szynka pieczona w plastrach z warzywami
Szynka pieczona z warzywami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub uroczysty obiad. Szynka pieczona w towarzystwie kolorowych warzyw takich jak marchewka, ziemniaki i cebula, to zestawienie smaków, które zachwycą każdego. Proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić kawałek szynki na plastry średniej grubości.
- Przyprawić plastry szynki solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Obtoczyć plastry szynki w rozgrzanym smalcu i obsmażyć z obu stron na gorącej patelni.
- Usmażyć cebulę (czerwoną i białą) pokrojoną w piórka na tej samej patelni.
- Dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez około pół minuty.
- Dodać musztardę, majeranek i niewielką ilość wody, aby uzyskać gęsty sos.
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: cebulę, plastry usmażonej szynki.
- Na wierzchu ponownie cebula
- Włożyć naczynie do rękawa do pieczenia, zawiązać końce wykałaczką i zrobić dwie dziurki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
- Po upieczeniu szynki w rękawie, podać z sosem z cebuli i np
- Sprawdzić wersję tekstową, aby upewnić się, że wszystkie kluczowe kroki zostały uwzględnione.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szynka pieczona w plastrach z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również