Szynka pieczona w plastrach z warzywami

Szynka pieczona z warzywami to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub uroczysty obiad. Szynka pieczona w towarzystwie kolorowych warzyw takich jak marchewka, ziemniaki i cebula, to zestawienie smaków, które zachwycą każdego. Proste w przygotowaniu, a zarazem efektowne danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić kawałek szynki na plastry średniej grubości.
  2. Przyprawić plastry szynki solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  3. Obtoczyć plastry szynki w rozgrzanym smalcu i obsmażyć z obu stron na gorącej patelni.
  4. Usmażyć cebulę (czerwoną i białą) pokrojoną w piórka na tej samej patelni.
  5. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez około pół minuty.
  6. Dodać musztardę, majeranek i niewielką ilość wody, aby uzyskać gęsty sos.
  7. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: cebulę, plastry usmażonej szynki.
  8. Na wierzchu ponownie cebula
  9. Włożyć naczynie do rękawa do pieczenia, zawiązać końce wykałaczką i zrobić dwie dziurki.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
  11. Po upieczeniu szynki w rękawie, podać z sosem z cebuli i np
  12. Sprawdzić wersję tekstową, aby upewnić się, że wszystkie kluczowe kroki zostały uwzględnione.
Szynka pieczona w plastrach z warzywami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szynka pieczona w plastrach z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up