Szynka peklowana gotowana w majonezie
Szynka peklowana gotowana w majonezie to prosty, ale zarazem wyjątkowy przepis na aromatyczną i soczystą szynkę. Dzięki peklowaniu mięso nabiera intensywnego smaku, a dodatek majonezu nadaje mu delikatności i kremowej konsystencji. To danie idealne na przyjęcia i spotkania rodzinne, które z pewnością zaskoczy wszystkich smakiem i przygotowaniem.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj szynkę wypłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Ostrzyknij mięso mieszanką wody z peklosolą rozpuść 25 g peklosoli w 100 ml zimnej wody, nabierz mieszankę do strzykawki i wstrzyknij ją w szynkę w różnych miejscach.
- Przygotuj zalewę w litrze zimnej wody dodaj czosnek, peklosol, przyprawy (listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz) oraz majeranek
- Umieść szynkę w zalewie, przykryj i odstaw do lodówki na 3-4 dni, odwracając ją codziennie.
- Po 4 dniach wyjmij szynkę z zalewy, usuń zalewę i zwiąż szynkę, aby była bardziej zwarta.
- Przygotuj zalewę do gotowania w 2 litrach zimnej wody dodaj sól, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, majonez, czosnek.
- Umieść szynkę w garnku z zalewą i gotuj na małym ogniu przez 8 minut.
- Po ugotowaniu, pozostaw szynkę w garnku na 6-7 godzin, a następnie zagotuj ponownie i gotuj przez kolejne 8 minut.
- Pozostaw szynkę na noc, aby wystygła całkowicie.
- Zimną szynkę przełóż do lodówki, aby stężała.
- Po stężeniu, usuń sznurek i pokrój gotową szynkę
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szynka peklowana gotowana w majonezie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również