Szynka gotowana w herbacie Lipton

Szynka gotowana w herbacie Lipton to nietypowy sposób przygotowania tego popularnego mięsnego dania. Herbata dodaje delikatnego smaku i aromatu, który doskonale komponuje się z miękką i soczystą szynką. Przyrządzając szynkę w herbacie Lipton, warto eksperymentować z dodatkami takimi jak przyprawy czy warzywa, aby nadać potrawie dodatkowej głębi smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wcieramy 4 łyżeczki soli w szynkę i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
  2. Po 24 godzinach dodajemy do szynki 1 łyżkę kolendry, 6 kulek jałowca, 5 kulek ziela angielskiego, 1 łyżkę pieprzu czarnego, 4 liście laurowe, 3 łyżki soli, 3 średnie marchewki, 6 torebek czarnej herbaty (np
  3. Mięso przepłukujemy, usuwamy grube części tłuszczu, wiążemy szynkę sznurkiem lub owijamy siatką.
  4. Wrzucamy szynkę do zimnej wody, dodajemy warzywa i przyprawy.
  5. Zagotowujemy wodę, dodajemy herbatę, boczek i gotujemy przez 1,5 godziny.
  6. Po upływie czasu wyłączamy i pozostawiamy do ostygnięcia przez 3 godziny.
  7. Następnie szynkę odstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny, aby stężała.
  8. Po 2 godzinach szynka będzie gotowa do jedzenia usuwamy sznurek, kroimy i podajemy
  9. Smacznego!
Szynka gotowana w herbacie Lipton

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szynka gotowana w herbacie Lipton, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up