Szynka gotowana w herbacie Lipton
Szynka gotowana w herbacie Lipton to nietypowy sposób przygotowania tego popularnego mięsnego dania. Herbata dodaje delikatnego smaku i aromatu, który doskonale komponuje się z miękką i soczystą szynką. Przyrządzając szynkę w herbacie Lipton, warto eksperymentować z dodatkami takimi jak przyprawy czy warzywa, aby nadać potrawie dodatkowej głębi smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Wcieramy 4 łyżeczki soli w szynkę i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
- Po 24 godzinach dodajemy do szynki 1 łyżkę kolendry, 6 kulek jałowca, 5 kulek ziela angielskiego, 1 łyżkę pieprzu czarnego, 4 liście laurowe, 3 łyżki soli, 3 średnie marchewki, 6 torebek czarnej herbaty (np
- Mięso przepłukujemy, usuwamy grube części tłuszczu, wiążemy szynkę sznurkiem lub owijamy siatką.
- Wrzucamy szynkę do zimnej wody, dodajemy warzywa i przyprawy.
- Zagotowujemy wodę, dodajemy herbatę, boczek i gotujemy przez 1,5 godziny.
- Po upływie czasu wyłączamy i pozostawiamy do ostygnięcia przez 3 godziny.
- Następnie szynkę odstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny, aby stężała.
- Po 2 godzinach szynka będzie gotowa do jedzenia usuwamy sznurek, kroimy i podajemy
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szynka gotowana w herbacie Lipton, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również