Szybkie ciasto z bitą śmietaną bez pieczenia

Szybkie ciasto z bitą śmietaną bez pieczenia to prosty i szybki deser, który można przygotować w kilka chwil. Składa się z warstw chrupiących herbatników i lekkiej, puszystej bita śmietaną. Idealne rozwiązanie na spontaniczne spotkania czy domowe imprezy - smaczne i efektowne, a przy tym nie wymagające pieczenia. Można również wzbogacić je dodatkiem ulubionych owoców lub czekolady.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić galaretkę cytrynową w 200 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.
  2. Wyłożyć dno formy papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników kakaowych.
  3. Ubijać śmietankę kremówkę na sztywno.
  4. Stopniowo wbijać rozpuszczoną, ale wystudzoną galaretkę do ubitej śmietanki, miksując krótko.
  5. Podzielić krem na cztery części.
  6. Na warstwę herbatników kakaowych wyłożyć pierwszą część kremu, wyrównując powierzchnię.
  7. Na krem ułożyć warstwę herbatników maślanych naprzemiennie jasne i ciemne.
  8. Na herbatniki maślane nałożyć kolejną warstwę kremu.
  9. Powtórzyć ułożenie warstw herbatników (na zmianę kakaowe i maślane).
  10. Ostatnią warstwą powinien być krem.
  11. Wyrównać, wygładzić powierzchnię ciasta i schłodzić w lodówce.
  12. Przygotować polewę czekoladową, podgrzewając kawałki czekolady z trzema łyżkami śmietany, aż uzyska się gładką konsystencję.
  13. Polewą dekorować wierzch ciasta, tworząc nieregularne kształty.
  14. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin lub całą noc, aby stężało i herbatniki zmiękły.
  15. Podawać schłodzone, pokrojone w porcje
Szybkie ciasto z bitą śmietaną bez pieczenia

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybkie ciasto z bitą śmietaną bez pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up