Szarlotka Królewska z Bitą Śmietaną

Szarlotka Królewska z Bitą Śmietaną to pyszne połączenie klasycznej szarlotki z dodatkiem delikatnej bitą śmietaną. Soczyste jabłka, cynamon i chrupiąca kruszonka tworzą idealną harmonię smakową, która podkreślona jest lekkością i świeżością bita śmietany. To doskonały deser na specjalne okazje, który z pewnością zachwyci wszystkich gości swoim wyjątkowym smakiem i wyglądem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubijanie białek i cukru:
  2. zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami żółtka.
  3. Przesiewanie i mieszanie mąki:
  4. Przygotowujemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, przesiewamy je i delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
  5. Pieczenie biszkopta:
  6. Pieczemy biszkopt bez termoobiegu przez 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem.
  7. Przygotowanie warstwy jabłkowej:
  8. Dodajemy galaretki cytrynowe, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  9. Składanie szarlotki:
  10. Przygotowujemy warstwę śmietanową z ubitej śmietanki, cukru pudru i ewentualnie żelatyny.
  11. Składanie szarlotki:
  12. Na warstwę jabłkową wykładamy warstwę śmietanową.
  13. Posypujemy tartą mleczną czekoladą.
  14. Schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin, najlepiej całą noc.
  15. Gotowe, piękna szarlotka królewska z bitą śmietaną! Smacznego!
Szarlotka Królewska z Bitą Śmietaną

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szarlotka Królewska z Bitą Śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up