Sos paprykowo-czosnkowy do słoików

Sos paprykowo-czosnkowy do słoików to prosty i aromatyczny dodatek, który świetnie sprawdzi się jako dip, sos do sałatek czy marynata. Mieszanka słodkiej papryki, czosnku, oliwy oraz przypraw nadaje mu intensywny smak i kolor. Przechowywany w słoikach, można korzystać z niego przez dłuższy czas, tworząc pyszne dania na co dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wybierz rodzaj papryki czerwoną, żółtą, anaheim lub inne do wyboru.
  2. Przygotuj papryki przekrój je na pół i usuń nasiona oraz błony.
  3. Ułóż papryki na blasze do pieczenia, skórą do dołu.
  4. Skrop papryki odrobiną oleju i posyp solą.
  5. Piecz papryki w rozgrzanym piekarniku (425 stopni F) aż skórka się zrumieni i miąższ zmięknie (około 15-20 minut).
  6. Po upieczeniu pozostaw papryki w misce przykrytej na około 15 minut, aby skóra oddzieliła się od miąższu.
  7. Zdejmij skórkę z papryk.
  8. Pokrój papryki w pożądany kształt dłuższe plastry dla papryki bell, grubą kostkę dla innych.
  9. Skrop papryki octem i przypraw solą
  10. Umieść papryki w słoikach lub pojemnikach do przechowywania.
  11. Możesz użyć papryk jako dodatek do dań lub jako składnik do tworzenia nowych potraw, takich jak hummus, sos pomidorowy czy pasta.
  12. Podsumowanie:
  13. Papryki można wykorzystać jako dodatek do dań lub jako bazę do różnych sosów i potraw.
  14. Przechowuj papryki w lodówce i dodawaj je według potrzeb do potraw.
  15. jako dodatek do burgerów, sałatek, makaronów itp.
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos paprykowo-czosnkowy do słoików, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up