Ciasto z kremem chałwowym: przepis na pyszny deser

Ciasto z kremem chałwowym to niezwykle smaczny deser składający się z kruchego ciasta, które otacza aromatyczny krem na bazie chałwy. To połączenie słodyczy z delikatnymi nutami orzechów z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Idealne do serwowania na specjalne okazje lub po prostu na popołudniową herbatę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpocznij od pieczenia biszkoptu:
  2. Ubij 5 białek z szczyptą soli, dodaj stopniowo pół szklanki cukru.
  3. Dodaj po jednym żółtku, a następnie delikatnie wymieszaj z mąką i kakao.
  4. Wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut.
  5. Przygotuj krem chałwowy:
  6. Zagotuj 750 ml mleka, rozpuszczając w części budynie waniliowe.
  7. Dodaj pokruszoną chałwę do miękkiego masła w misie robota, na przemian z gotującym się budyniem, aż powstanie gładka masa.
  8. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  9. Masa:
  10. Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwie części.
  11. Na spodzie blaszki ułóż pierwszą część biszkoptu i rozprowadź na niej połowę masy kremowej.
  12. Przykryj drugą częścią biszkoptu, ułóż pozostały krem i wyrównaj go.
  13. Schłodzenie:
  14. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, preferowane jest przynajmniej na noc, aby masa stężała.
  15. Dekoracja:
  16. Przed podaniem, posyp ciasto dodatkową chałwą na wierzchu lub zostaw je bez dodatków.
  17. Gotowe! Możesz pokroić ciasto na kawałki i podawać
Ciasto z kremem chałwowym: przepis na pyszny deser

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z kremem chałwowym: przepis na pyszny deser, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up