Śledzie ze śliwkami w occie

Śledzie ze śliwkami w occie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdza się na świątecznym stole. Kwaśno-słodki smak śliwek doskonale komponuje się z delikatną nutą śledzi. Przygotowanie potrawy jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odmocz śledzie w wodzie przez pół godziny, aż będą mniej słone
  2. Obierz i pokrój kilogram cebuli w piórka.
  3. Przygotuj zalewę octową: do garnka wlej 200 ml octu jabłkowego, dodaj 800 ml wody, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2-3 listki laurowe oraz 5 płaskich łyżeczek cukru (trzcinowego lub białego)
  4. Ułóż warstwowo w słoiku pokrojoną cebulę i śledzie
  5. Delikatnie dociskaj śledzie, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
  6. Pozostaw słoik w chłodnym miejscu do wystygnięcia zalewy, a następnie przechowuj w lodówce.
  7. Zaczekaj, aż śledzie nabiorą odpowiedniego smaku im dłużej, tym będą kwaśniejsze
  8. Smacznego!
Śledzie ze śliwkami w occie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Śledzie ze śliwkami w occie, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up