Sernik z Rosą Ewy Wachowicz

Sernik z Rosą Ewy Wachowicz to pyszne i delikatne ciasto serowe, którym zachwycisz wszystkich swoich gości. Przepis ten pochodzi od popularnej polskiej kucharki Ewy Wachowicz i charakteryzuje się puszystym ciastem z dodatkiem aromatycznej róży. Idealny deser na różne okazje, który sprawi, że każde spotkanie będzie wyjątkowe.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie spodu:
  2. Połączyć 3/4 szklanki mąki pszennej, 150 g miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i rozsmarować równo.
  4. Piec spód w nagrzanym piekarniku (180°C z grzałką górną i dolną lub 160°C z termoobiegiem) przez 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru.
  5. Ubijanie piany z białek:
  6. Ubić 9 białek z 1 szklanką cukru przez około 7-8 minut (mikser planetarny) lub 10-12 minut (mikser ręczny), aż piana będzie sztywna.
  7. Przygotowanie masy serowej:
  8. W dużej misie połączyć 1 kg sera sernikowego, 2 serki typu danio waniliowe, 6 żółtek, 2 cukry waniliowe, 3 budynie śmietankowe (bez cukru), 1,5 szklanki mleka i 3/4 szklanki oleju.
  9. Delikatnie wymieszać składniki.
  10. Połączenie masy serowej z pianą z białek:
  11. Wymieszać masę serową z pianą z białek delikatnie, aż składniki się połączą.
  12. Pieczenie:
  13. Wylać masę na upieczony spód w blaszce.
  14. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (bez termoobiegu) lub 150°C (z termoobiegiem) przez 50-60 minut.
  15. Odstygnięcie:
  16. Po upieczeniu wystudzić sernik w piekarniku przez 30-40 minut.
  17. Następnie wyjąć na blat, odseparować brzegi od rantu.
  18. Podanie:
  19. Pokroić sernik i podawać.
  20. Smacznego!
Sernik z Rosą Ewy Wachowicz

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z Rosą Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up