Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami to pyszna i kremowa wariacja tradycyjnego sernika. Połączenie słodkiej białej czekolady z kwaśnymi malinami tworzy idealną harmonię smaków. Delikatny sernik na kruchym spodzie z pewnością zachwyci miłośników deserów. Idealny na letnie przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

Przygotowanie

  1. W blenderze zmielić 350 g herbatników maślanych na gładki proszek.
  2. Dodać rozpuszczone 120 g masła i zmiksować, aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
  3. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia na spodzie.
  4. Wyłożyć herbatniki z masłem do tortownicy, docisnąć i wyrównać spód, następnie schłodzić w lodówce.
  5. Rozpuścić 200 g białej czekolady na parze.
  6. Ubijać 400 ml śmietanki kremówki na sztywno, odstawić na bok.
  7. Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w mikrofalówce.
  8. W misie zmieszać 0.5 kg sera (np
  9. Delikatnie wymieszać, dodać maliny (250-300 g) i ponownie delikatnie wymieszać.
  10. Dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
  11. Wyłożyć masę na schłodzony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce (kilka godzin lub całą noc).
  12. Dekoracja:
  13. Rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami śmietanki i udekorować wierzch ciasta.
  14. Można ozdobić malinami, listkami mięty, płatkami migdałów.
  15. Wyjąć sernik z lodówki, zdjąć obręcz i papier, udekorować brzegi płatkami migdałów.
  16. Gotowy sernik schłodzić przed podaniem, można go pokroić i podawać.
Sernik z białą czekoladą i malinami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z białą czekoladą i malinami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up