Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami to pyszna i kremowa wariacja tradycyjnego sernika. Połączenie słodkiej białej czekolady z kwaśnymi malinami tworzy idealną harmonię smaków. Delikatny sernik na kruchym spodzie z pewnością zachwyci miłośników deserów. Idealny na letnie przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi.
Składniki
Przygotowanie
- W blenderze zmielić 350 g herbatników maślanych na gładki proszek.
- Dodać rozpuszczone 120 g masła i zmiksować, aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
- Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia na spodzie.
- Wyłożyć herbatniki z masłem do tortownicy, docisnąć i wyrównać spód, następnie schłodzić w lodówce.
- Rozpuścić 200 g białej czekolady na parze.
- Ubijać 400 ml śmietanki kremówki na sztywno, odstawić na bok.
- Rozpuścić łyżeczkę żelatyny w mikrofalówce.
- W misie zmieszać 0.5 kg sera (np
- Delikatnie wymieszać, dodać maliny (250-300 g) i ponownie delikatnie wymieszać.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć masę na schłodzony spód, wyrównać i schłodzić w lodówce (kilka godzin lub całą noc).
- Dekoracja:
- Rozpuścić tabliczkę czekolady z 3 łyżkami śmietanki i udekorować wierzch ciasta.
- Można ozdobić malinami, listkami mięty, płatkami migdałów.
- Wyjąć sernik z lodówki, zdjąć obręcz i papier, udekorować brzegi płatkami migdałów.
- Gotowy sernik schłodzić przed podaniem, można go pokroić i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sernik z białą czekoladą i malinami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również