Schab z ananasem i serem z piekarnika

Schab z ananasem i serem z piekarnika to proste danie, które idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Soczysty schab, kawałki słodkiego ananasa oraz roztopiony ser tworzą wyjątkowe połączenie smakowe. Danie to jest łatwe w przygotowaniu i robi wrażenie na gościach. Można podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy sałatka.
Składniki
Przygotowanie
- Schab kroimy w plastry o grubości około 1-1.5 cm.
- Rozbijamy kawałki schabu tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety.
- Lekko posolone i popieprzone kotlety odstawiamy na 20 minut do lodówki.
- Schab obtaczamy najpierw w mące z obu stron, a następnie w jajku również z obu stron, dbając o to, aby mąka pokryła całą powierzchnię mięsa.
- Na patelni rozgrzewamy olej, aż będzie gorący.
- Smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i lekko ją natłuszczamy olejem.
- Układamy usmażone kotlety na blasze.
- Na każdy kotlet kładziemy krążek ananasa.
- Wkładamy blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy blachę, dodajemy pokrojony żółty ser na kotlety i ponownie wkładamy do piekarnika na około 10 minut, aż ser się rozpuści.
- Podajemy schab z ananasem i serem z piekarnika z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab z ananasem i serem z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również