Schab w sosie z zielonego pieprzu

Schab w sosie z zielonego pieprzu to danie mięsne, które zachwyca intensywnym smakiem i prostotą wykonania. Schab jest duszony w sosie z dodatkiem zielonego pieprzu, dzięki czemu nabiera wyjątkowej pikantności. To pyszna propozycja dla miłośników dań mięsnych, które zaskakują aromatycznymi dodatkami. Gotowe danie świetnie komponuje się z ziemniakami lub kluskami oraz sałatką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 1/2 funta schabu i pokrój go na cienkie plastry, a następnie na cienkie paski.
  2. W misce wymieszaj pokrojony schab z 1/4 łyżeczki soli, białym pieprzem, 1 łyżeczką ciemnego sosu sojowego, 1 łyżką chińskiego wina kuchennego, 1 białkiem jaja i 1 łyżką mąki kukurydzianej
  3. Delikatnie wymieszaj składniki i masuj mięso przez 5 minut, stosując technikę velveting.
  4. Dodaj dużą ilość oleju do mięsa i wymieszaj.
  5. Następnie obierz i pokrój kilka ząbków czosnku na plasterki.
  6. Pokrój również paprykę na cienkie paski.
  7. Przygotuj szybko sos, mieszając 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki sosu ostrygowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy pięcioziarnistej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1/4 szklanki wody.
  8. Rozgrzej wok na dużym ogniu, a następnie dodaj przygotowane mięso i podsmażaj je.
  9. Dodaj 1/2 łyżki Tian Mian Jiang i wymieszaj.
  10. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i paprykę, smażając aż papryka będzie lekko zeszkliła.
  11. Wlej przygotowany sos do woka i dobrze wymieszaj.
  12. Podawaj danie z ryżem
  13. Smacznego!
Schab w sosie z zielonego pieprzu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w sosie z zielonego pieprzu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up