Schab w sosie z zielonego pieprzu
Schab w sosie z zielonego pieprzu to danie mięsne, które zachwyca intensywnym smakiem i prostotą wykonania. Schab jest duszony w sosie z dodatkiem zielonego pieprzu, dzięki czemu nabiera wyjątkowej pikantności. To pyszna propozycja dla miłośników dań mięsnych, które zaskakują aromatycznymi dodatkami. Gotowe danie świetnie komponuje się z ziemniakami lub kluskami oraz sałatką.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 1/2 funta schabu i pokrój go na cienkie plastry, a następnie na cienkie paski.
- W misce wymieszaj pokrojony schab z 1/4 łyżeczki soli, białym pieprzem, 1 łyżeczką ciemnego sosu sojowego, 1 łyżką chińskiego wina kuchennego, 1 białkiem jaja i 1 łyżką mąki kukurydzianej
- Delikatnie wymieszaj składniki i masuj mięso przez 5 minut, stosując technikę velveting.
- Dodaj dużą ilość oleju do mięsa i wymieszaj.
- Następnie obierz i pokrój kilka ząbków czosnku na plasterki.
- Pokrój również paprykę na cienkie paski.
- Przygotuj szybko sos, mieszając 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki sosu ostrygowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy pięcioziarnistej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i 1/4 szklanki wody.
- Rozgrzej wok na dużym ogniu, a następnie dodaj przygotowane mięso i podsmażaj je.
- Dodaj 1/2 łyżki Tian Mian Jiang i wymieszaj.
- Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i paprykę, smażając aż papryka będzie lekko zeszkliła.
- Wlej przygotowany sos do woka i dobrze wymieszaj.
- Podawaj danie z ryżem
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w sosie z zielonego pieprzu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również