Schab w sosie śmietanowym z ziołami pieczony w piekarniku

Schab w sosie śmietanowym z ziołami to pyszne i proste danie, które możemy przygotować w szybki i łatwy sposób. Schab kroimy na plastry, polewamy sosem z dodatkiem śmietany i ziół, a następnie pieczemy w piekarniku aż mięso będzie soczyste i delikatne. Podajemy z ulubionymi dodatkami, jak np. ziemniakami czy surówką. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule.
  2. Pokrój kawałek schabu na równe części i rozbij je, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię i smaż mięso przez 4-5 minut z każdej strony.
  4. Dodaj poszatkowaną cebulę do patelni.
  5. Wlej 200 ml wody i dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś potrawę pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu sprawdzając poziom wody.
  7. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą.
  8. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj trochę wody.
  9. Na koniec dodaj jedną łyżkę śmietany.
  10. Posyp potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem
  11. Smacznego!
Schab w sosie śmietanowym z ziołami pieczony w piekarniku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w sosie śmietanowym z ziołami pieczony w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up