Schab w sosie pieczeniowym ciemnym

Schab w sosie pieczeniowym ciemnym to tradycyjne danie, które zachwyca swym bogatym smakiem i aromatem. Mięso delikatnie marynowane w przyprawach jest pieczone do chrupkości, a następnie podawane z gęstym sosem z wywaru z mięsa, z dodatkiem czerwonego wina i warzyw. To danie idealne na obiad lub uroczysty obiad rodzinny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule.
  2. Pokrój kawałek schabu na równe części i rozbij, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż mięso po 4-5 minut z każdej strony.
  4. Dodaj poszatkowaną cebulę.
  5. Wlej 200 ml wody, dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś pod przykryciem przez 50 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody.
  7. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą.
  8. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj wody.
  9. Na koniec dodaj łyżkę śmietany.
  10. Posyp danie posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Schab w sosie pieczeniowym ciemnym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w sosie pieczeniowym ciemnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up