Schab w sosie pieczeniowym ciemnym
Schab w sosie pieczeniowym ciemnym to tradycyjne danie, które zachwyca swym bogatym smakiem i aromatem. Mięso delikatnie marynowane w przyprawach jest pieczone do chrupkości, a następnie podawane z gęstym sosem z wywaru z mięsa, z dodatkiem czerwonego wina i warzyw. To danie idealne na obiad lub uroczysty obiad rodzinny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 2 cebule.
- Pokrój kawałek schabu na równe części i rozbij, doprawiając solą i pieprzem.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smaż mięso po 4-5 minut z każdej strony.
- Dodaj poszatkowaną cebulę.
- Wlej 200 ml wody, dopraw solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem przez 50 minut, co jakiś czas sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą.
- Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj wody.
- Na koniec dodaj łyżkę śmietany.
- Posyp danie posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w sosie pieczeniowym ciemnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również