Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem

Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to aromatyczne danie, które zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Schab jest duszony w sosie pieczarkowym, a następnie zapiekany z serem w piekarniku. Efekt końcowy to soczyste mięso w delikatnej pieczarkowo-serowej otoczce. Smakuje wyjątkowo i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami czy sałatką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kroimy 2 cebule w piórka i przekładamy do miseczki.
  2. Dodajemy 1 łyżkę majonezu, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem do cebuli, dokładnie mieszamy.
  3. Kroimy pomidora na cienkie plastry, odstawiamy.
  4. W miseczce przygotowujemy marynatę: dodajemy 2 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę ketchupu, dokładnie mieszamy.
  5. Schab kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, nacinamy błony otaczające mięso.
  6. Kotlety z obu stron lekko nacinamy w kratkę, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Kotlety układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania, na każdy kotlet smarujemy marynatą, układamy plaster pomidora i cebuli.
  8. Blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
  9. Pieczemy około 50 minut (grzanie góra-dół), po 30 minutach zdejmujemy folię.
  10. Po 50 minutach wyjmujemy kotlety z piekarnika, na każdy kotlet kładziemy plastry mozzarelli lub posypujemy startym serem.
  11. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut.
  12. Po upieczeniu nasze kotlety są gotowe do podania.
  13. Przed podaniem można posypać koperkiem.
  14. Smacznego!
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up