Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem
Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem to aromatyczne danie, które zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Schab jest duszony w sosie pieczarkowym, a następnie zapiekany z serem w piekarniku. Efekt końcowy to soczyste mięso w delikatnej pieczarkowo-serowej otoczce. Smakuje wyjątkowo i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, np. z ziemniakami czy sałatką.
Składniki
Przygotowanie
- Kroimy 2 cebule w piórka i przekładamy do miseczki.
- Dodajemy 1 łyżkę majonezu, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem do cebuli, dokładnie mieszamy.
- Kroimy pomidora na cienkie plastry, odstawiamy.
- W miseczce przygotowujemy marynatę: dodajemy 2 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę ketchupu, dokładnie mieszamy.
- Schab kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm, nacinamy błony otaczające mięso.
- Kotlety z obu stron lekko nacinamy w kratkę, posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Kotlety układamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania, na każdy kotlet smarujemy marynatą, układamy plaster pomidora i cebuli.
- Blachę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
- Pieczemy około 50 minut (grzanie góra-dół), po 30 minutach zdejmujemy folię.
- Po 50 minutach wyjmujemy kotlety z piekarnika, na każdy kotlet kładziemy plastry mozzarelli lub posypujemy startym serem.
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut.
- Po upieczeniu nasze kotlety są gotowe do podania.
- Przed podaniem można posypać koperkiem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab pod pierzynką z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również