Ryba z pieczarkami i serem
Ryba z pieczarkami i serem to aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Soczysty filet rybny pod przykrywką grzybów, sera i ziołowej panierki to połączenie, które zachwyci niejednego smakosza. Prosty w przygotowaniu, ale równocześnie smakowity przepis, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne posypać solą i czarnym pieprzem z obu stron.
- Następnie obtoczyć kawałki ryby w mące.
- Smażyć przygotowane filety na rozgrzanej patelni z tłuszczem z obu stron na złoty kolor, a następnie zdjąć z patelni.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
- Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
- Na patelni z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę i pieczarki, smażyć około 5 minut, często mieszając.
- Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać i dusić około 2 minut.
- Na koniec dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki.
- Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
- Na rybach umieścić sos i równomiernie rozprowadzić go po wierzchu.
- Wstawić rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 15 minut.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również