Roladki ze schabu z pieczarkami i serem
Roladki ze schabu z pieczarkami i serem to aromatyczne danie, które zachwyci miłośników schabowego. Schab pokrojony w cienkie plastry nadziewany jest pieczarkami, serem i przyprawami, a następnie zwijany i pieczony. Efektem jest soczyste mięso w połączeniu z chrupiącym serem i aromatycznymi pieczarkami. Proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić jedną cebulę w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
- Pokroić pieczarki w kosteczkę i dodać do cebuli.
- Dodać ząbki czosnku i smażyć chwilę.
- Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać i ostudzić.
- Rozbić schab na cienkie kotlety, posolić i popieprzyć.
- Na środek każdego kotleta położyć farsz z pieczarek, zawinąć w rulon i ułożyć na talerzu.
- Obsmażyć kotlety na patelni obtoczone w mące.
- Usmażone kotlety odłożyć na bok.
- Sos serowy:
- Do rondelka wlać tłuszcz z patelni.
- Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć.
- Dodać mąkę, smażyć przez 2 minuty.
- Stopniowo dodać śmietankę i bulion, cały czas mieszając.
- Doprawić sosem pieprzem i ewentualnie solą.
- Dodać pokrojony ser gorgonzola, mieszać aż się roztopi.
- Wrócić kotlety do sosu i podgrzewać pod przykryciem przez 10 minut.
- Podanie:
- Podawać kieszonki na talerzu lub półmisku, polane sosem serowym.
- Posypać wierzch posiekaną natką zielonej pietruszki.
- Można również udekorować plasterkami podsmażonych pieczarek.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Roladki ze schabu z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również