Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym
Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym to prosty i smaczny przepis na obiad. Mięso mielone w formie roladek jest smażone, a następnie duszone w wywarze warzywnym, aż staje się miękkie i soczyste. Całość podawana jest z sosem własnym, który dodaje smaku i aromatu. Danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszać mięso mielone wołowe (1kg) z jajkami (2 sztuki), bułką tarta (1/2 szklanki), mlekiem (1/4 szklanki), solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
- Podzielić mięso na 8 równych części i formować z nich roladki, do każdej zawinąć kawałek ogórka konserwowego, papryki, 100 g pokrojonego boczku wędzonego i cebuli.
- Obtoczyć każdą roladkę w mące.
- Usmażyć roladki na patelni na mocno złoty kolor.
- Wlać bulion (500 ml) lub wodę do patelni.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Dusić pod przykryciem przez 30 minut, obracając zrazy co jakiś czas.
- Zrazy zdjąć z patelni.
- Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
- Doprawić sos solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
- Wrócić zrazy do sosu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również