Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym

Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym to prosty i smaczny przepis na obiad. Mięso mielone w formie roladek jest smażone, a następnie duszone w wywarze warzywnym, aż staje się miękkie i soczyste. Całość podawana jest z sosem własnym, który dodaje smaku i aromatu. Danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mięso mielone wołowe (1kg) z jajkami (2 sztuki), bułką tarta (1/2 szklanki), mlekiem (1/4 szklanki), solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
  2. Podzielić mięso na 8 równych części i formować z nich roladki, do każdej zawinąć kawałek ogórka konserwowego, papryki, 100 g pokrojonego boczku wędzonego i cebuli.
  3. Obtoczyć każdą roladkę w mące.
  4. Usmażyć roladki na patelni na mocno złoty kolor.
  5. Wlać bulion (500 ml) lub wodę do patelni.
  6. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Dusić pod przykryciem przez 30 minut, obracając zrazy co jakiś czas.
  8. Zrazy zdjąć z patelni.
  9. Zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
  10. Doprawić sos solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
  11. Wrócić zrazy do sosu.
  12. Podawać z ulubionymi dodatkami
Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Roladki z mięsa mielonego w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up