Rolada ze schabu z boczkiem

Rolada ze schabu z boczkiem to pyszne danie, które zachwyci każde podniebienie. Soczysty schab z chrupiącym boczkiem, zawinięty w delikatne mięso, to idealny wybór na obiad czy kolację. Prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny - robi niesamowite wrażenie zarówno na gościach, jak i domownikach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść 1 kg polędwiczki wieprzowej z tkanki łącznej i pokrój mięso w prostokąt o grubości około 1 cm.
  2. Delikatnie ubij mięso jednej strony mięsa.
  3. Posól mięso do smaku, dodaj zmielony czarny pieprz do smaku, 2 łyżeczki suszonego majeranku i przeciśnij 4-5 ząbków czosnku.
  4. Ułóż 3 paski boczku, które będą nachodzić na rolkę mięsa, aby sprawić, że mięso będzie soczyste i delikatne.
  5. Zwiąż mięso nitką.
  6. Posmaruj roladę olejem.
  7. Wstaw roladę do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 190 ℃.
  8. Piecz kawałek mięsa o wadze 1 kg przez 60 minut, a na każde dodatkowe 500 g mięsa dodać 20 minut pieczenia.
  9. Po upieczeniu, pozwól roladzie ostygnąć.
  10. Smacznego!
Rolada ze schabu z boczkiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Rolada ze schabu z boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up